pühapäev, 10. oktoober 2010

Näivusest

Kui musta riietatud mees valgetes kinnastes tõmbab kübarast küüliku välja, oleme hämmastunud. Me oleme keskendunud valges kindas käele ja ei märka mida teine käsi samal ajal teeb. Sest meil on ette nähtud näha valges kindas kätt.

Sama on ka muude asjadega, meedia näiteb meile teatud sündmusi aga kulissidetagused jäävad enamalt varjatuks. Sest meedia on valitsemise hädavajalik osa. Hädavajalik osa. Näiteks, kui teatud meediamogulitele ei meeldi viis, kuidas midagi kajastatakse ajakirjanduses, siis võivad nad ähvardada väljaandest reklaami välja tõmbamisega. See on erakordselt tõhus mõjutusvahend. Sellisel viisil võib hävitada ajalehe või telejaama ühe tunniga.

Nõnda toimib maailm tegelikult. Kõik rikkad ja kuulsad, nagu näiteks Bill Gates, nn filantroobid, kes säravad ajakirjade esikaantel, on kõigest esindusfiguurid, kes on kohale pandud nende poiste poolt, kes on juba võimul. Kes hoiavad enda käes tõelist võimu, tehnokraatide võimu. Need, kes teevad töö ära, kandmata selle juures mingitki vastutust. Keda pole keegi valinud. Kõik valitsused viimasel ajal üle planeedi määravad ametisse esindajad väljaspool valitsusaparaati. Nad on väidetavalt eksperdid, teadlased oma tegevusalal. Nad valitsevat meid teaduse loogika abiga, mitte selle loogikaga, millega inimestega asju tavaliselt aetakse.

Samuti toetuvad nad kriisidele ja praegu me elame kriisiloome perioodil. Sest on tähtis teada, kuidas rahvas käitub kriisihetkel. Ja veel olulisem on, kuidas me ei käitu kriisis. Kriis laiemas mõistes paneb sind hirmu tundma äkilise vaesumise ees. Koos kõigega, mis sellega kaasneb: kodutus, maja kaotamine, tervisekindlustuse kaotus, hirm haigeks jääda. Kõik see on muidugi seotud majandusega. Meid on kõiki treenitud töötama majanduse heaks suuremal või vähemal määral. Meile on öeldud, et see on meie elufilosoofia. See on sinu eksistentsi mõte - teenida majandust. Kui sa enam ei tooda, vaid ainult tarbid, nagu vanemad inimesed, oled koormaks ühiskonnale. Sa oled "võtja".

Niisiis, kriis lööb meid põlvist, kuni kaotame võime ratsionaalselt mõelda. Seda on kerge teha, kui meil on rahvas, kes on külge liimitud argimeedia külge, kes ei seleta lahti mahhinatsioone sügavuti, mis tegelikult toimub ja mis on selle mõte. Sa oled määratud olema kriisi vastuvõtja ja sa tegutsed ja reageerid täpset nõnda, nagu teevad ja reageerivad kõik teised ning lähed kaasa mistahes uute reeglite ja seadustega, mis sulle kaela saadetakse.

On öeldud, et vägistamise ohver pöördub alati oma vägistaja poole abi saamiseks. Meid on nõnda hästi välja koolitatud, et meid võib vägistada ja tuupi anda valitsuse ja pankade poolt, ning pöörduma nondesamade poole, et nad oma teod heastaksid. Mõni teise planeedi elanik peaks meid ilmselt püstihulludeks ja neil on õigus, aga vaat, see on väljatreenitud hullus. Meid on õpetatud käituma nõnda, mitte loogiliselt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.