neljapäev, 15. november 2012

Juut 1. dets. mässu organiseerijaks


Kommunistliku löögimehe, tschekisti Israel Gelfandi röövseiklusi.
Nanilsoni tapja ja Kutepovi röövija.


Läti ajakirjanduses on ilmunud sensatsioonilisi teateid kindral Kutepovi röövijatest. Tuntud emigrantide tegelane Burtsev seletas avalikult, et Kutepovi röövimise peategelasteks on tschekistid A. Ellert ja J. ja L. Gelfandid.
Gelfand ja Ellert olid kominterni agitatsiooni-osakonna täieõiguslikeks volinikeks, Ellert peale selle veel partei tsentraalkomisjoni eriliseks usaldusvolinikuks.
Edasi teatatakse, et samad mehed on teotsenud ka rkl. N a l i n s o n i   t a p m i s l o o s  ja  1. d e t s.  m ä s s u  o r g a n i s e e r i m i s e s.
Kuigi osa Eesti ajakirjandusest kahtleb mainitud isikute aktiivses osavõtus meie politilistest veretöödest, võin siiski usaldada riialaste informatsiooni. Tõenäolik on, et I s r a e l  G e l f a n d  o n  v i i b i n u d  m i t u  k o r d a  E e s t i s.
Ametlikult on teada: Gelfand oli tegev Lätis Nõukogude Vene kaubandusliku esinduse juures kui Neftsündikaadi voliniku abi. Praegu on ta 44-aastane. Ta on juut. Isanimi - Boruch.
Eestis viibis Gelfand 1923 aasta 19.-29. augustini, samuti ka 1924 aastal 5.-22. veebruarini.
Praegu asuvad mõlemad tegelased Inglismaal.
On vastuvaidlematult tõenäolik, et juut Gelfandi käed pole puhtad 1.dets. ohvrite ja Nanilsoni verest. Kuna tema tegutses organiseerijana ja võib olla seisis tegelikust veretööst eemal, polnud meie politseivõimudel teada varem ta osavõtt sellest.


(ajaleht Juudid, nr. 1, 1930)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.